Nieuws - Loonwerk

Prevent Agri als preventie-instituut door Fedris: een belangrijke stap vooruit voor de landbouwsector

Fedris, het Federaal Agentschap voor Beroepsrisico's, erkende Prevent Agri in november 2024 officieel als preventie-instituut in België. Deze erkenning versterkt de samenwerking tussen beide organisaties en laat zien dat er op hoog niveau steun is voor de preventieve aanpak die Prevent Agri hanteert.

Bedrijven met verzwaard risico

Een bedrijf wordt beschouwd als een onderneming met een verzwaard risico wanneer de risico-index een bepaalde drempel overschrijdt gedurende een observatieperiode van 3 jaar en er tijdens deze periode minstens 6 dodelijke ongevallen of ongevallen met minstens 4 dagen tijdelijke arbeidsongeschiktheid hebben plaatsgevonden. Ongevallen op weg van en naar het werk worden niet meegerekend.

Deze drempel is bereikt wanneer:

  1. de jaarlijkse risico-index van de onderneming ten minste 2 keer zo hoog is als de gemiddelde risico-index voor de activiteitensector van de onderneming.

  2. de jaarlijkse risico-index van de onderneming ten minste 5 keer zo hoog is als de gemiddelde risico-index voor de gehele privésector.

  3. er minstens 2 dodelijke arbeidsongevallen of ongevallen met tijdelijke arbeidsongeschiktheid van minstens 4 dagen hebben plaatsgevonden.

Aan al deze 3 voorwaarden moet worden voldaan in het derde jaar en in minstens één van de andere jaren van de observatieperiode.

Wat houdt deze erkenning precies in?

Vanaf 2024 zullen bedrijven met verzwaard risico binnen de paritaire comités 132, 144, 145 en 145.04 begeleid worden door Prevent Agri.

Prevent Agri zal voor deze bedrijven een op maat gemaakt preventieplan ontwikkelen op basis van de ongevallenstatistieken van de afgelopen drie jaar. Dit plan dient als leidraad voor een driejarig actieplan dat door het bedrijf zelf wordt opgesteld, met het doel om het aantal arbeidsongevallen te verminderen en een sterkere veiligheidsstructuur te creëren.

Lees meer

Werken in koude (weers)omstandigheden

Tijdens het buiten werken kunnen werknemers te maken krijgen met koude, wind, regen, sneeuw en vorst. Werken in dergelijke omstandigheden houdt risico's in voor de veiligheid en de gezondheid (bv. onderkoeling, bevriezing en vrieswonden, risico's voor vallen en uitglijden…).  Er zijn  wettelijke grenzen die bepalen vanaf wanneer werkgevers maatregelen moeten nemen om hun werknemers te beschermen tegen koude weersomstandigheden.

Effecten van koude
Arbeidsongevallen die verband houden met de koude zijn erg divers van aard. Sommige zijn het directe gevolg van blootstelling aan de koude, andere worden indirect veroorzaakt door het werken in een koude omgeving (uitglijden, risico’s door een verminderde behendigheid, enz.).

In het eerste geval zijn de gevolgen te wijten aan de koude van lokale of algemene aard. Dit gaat van een eenvoudige verstijving tot onderkoeling, via bevriezing, koubulten,...

Onderkoeling ontstaat bijvoorbeeld wanneer men niet meer in staat is om de eigen lichaamstemperatuur te regelen, met gevolgen die dramatisch kunnen zijn: bewustzijnsverlies, coma, overlijden.

Minimale temperatuur verschilt naargelang het soort werk
Lage temperaturen bemoeilijken het werk. De minimale temperatuur waarbij nog gewerkt kan worden, is afhankelijk van de aard van het werk: administratief werk of (zware) handenarbeid. De wetgeving houdt hier rekening mee. Voor werk in gesloten en doorlopend bezette ruimtes zijn de minimumtemperaturen wettelijk vastgelegd, rekening houdend met de fysieke werkbelasting: 

        Minimale     luchttemperatuur*

  Fysieke werkbelasting

          18 °C

  Zeer licht

          16 °C

  Licht: secretariaatswerk, het besturen van een wagen

          14 °C

  Middelmatig zwaar: timmerwerk of een tractor besturen

          12 °C

  Zwaar: spitten, zagen met de hand, schaven, kruiwagens duwen en trekken

          10 °C

  Zeer zwaar: zwaar spitten en graven, beklimmen van ladders en trappen

* Deze temperaturen meet men met een gewone  thermometer. 

Indien er gewerkt moet worden in deze temperaturen, moet de arbeidsgeneesheer bepalen welke maatregelen men moet nemen om de werknemers tegen de koude te beschermen. Hij geeft ook voorafgaand advies over de keuze en het gebruik van collectieve en persoonlijke beschermingsmiddelen, over de rusttijden en het gebruik van ontspanningsruimtes.

Lokalen waar men niet permanent moet werken
In lokalen waar men niet permanent moet vertoeven is het onder de volgende voorwaarden toch toegestaan daar in koudere temperaturen te werken:

  • na advies van de arbeidsgeneesheer en met het akkoord van het comité voor preventie en bescherming op het werk
  • de werknemers moeten zich regelmatig (volgens advies van de arbeidsgeneesheer) in een verwarmd lokaal kunnen gaan opwarmen
  • ook moeten ze de gepaste beschermingsmiddelen krijgen

Regels voor open werklokalen of werkplaatsen in open lucht
Indien de werkplaats zich in open lucht bevindt, moeten de bedrijven tussen 1 november en 1 maart voldoende verwarmingsinrichtingen voorzien. Die moet men in werking stellen als dit nodig is en telkens wanneer het kouder is dan 5°C. In die zelfde omstandigheden moet men ook kosteloos warme dranken verstrekken. Eventueel kunnen de verwarmingstoestellen zich binnen bevinden, zodat de werknemers zich er regelmatig kunnen gaan opwarmen.

Maatregelen
Voorbeelden van maatregelen zijn:

  • het werk plannen in functie van de weersvoorspellingen
  • taakrotatie
  • pauzes op een verwarmde plek
  • warme dranken voorzien
  • beschermkledij voorzien (handschoenen, kledij die bescherming biedt tegen regen, wind, koude)
  • het plaatsen van een tent in de werkzone

Deze maatregelen moeten worden meegedeeld en uitgehangen, raadpleegbaar voor het personeel, bijvoorbeeld op een communicatiebord bij de uurroosters.

Lees meer

Presentaties beschikbaar lancering OIRA-tool Landbouw - 5 november 2024

Ben je benieuwd hoe deze tool land- en tuinbouwbedrijven kan ondersteunen bij de risicobeoordeling en preventie op de werkvloer?

OIRA (Online Interactive Risk Assessment) is een gratis online tool ontwikkeld door EU-OSHA, waarmee kleine bedrijven op een eenvoudige manier risico's op de werkplek kunnen beoordelen en beheren. 

Tijdens dit inspirerende evenement deelden experts uit de sector, overheid en sociale partners hun visie en praktijkervaringen met het gebruik van de OIRA-tool.

Dit event gemist?

Bekijk de presentaties die tijdens het evenement zijn gegeven en ontdek hoe de OIRA-tool ingezet kan worden om land- en tuinbouwbedrijven naar een hoger veiligheidsniveau te tillen.

Ontdek de OiRA-tool landbouw

Lees meer